Hvad er forskellen på en permanent opholdstilladelse og dansk statsborgerskab?

Når man skal søge om opholdstilladelse i Danmark, er der som udgangspunkt 3 forskellige typer:

  1. Kort tids opholdstilladelse (turistvisum).
  2. Tidsbegrænset opholdstilladelse (midlertidig opholdstilladelse)
  3. Tidsubegrænset opholdstilladelse (permanent opholdstilladelse)

Hvilken type ansøgeren kan opnå, kommer an på, på hvilken baggrund man har søgt om opholdstilladelse. Som førstegangsansøger vil man derfor som udgangspunkt kun kunne søge om turistvisum eller en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Opnår man en tidsbegrænset opholdstilladelse, kan man efterfølgende søge om fornyelse eller forlængelse. Efter en årrække kan man derefter søge om permanent opholdstilladelse, såfremt man lever op til en række betingelser.

Men hvad så med statsborgerskab? Og hvad er forskellen i bund og grund på permanent opholdstilladelse og statsborgerskab? Dette har vi forsøgt at besvare, så hvis du vil vide mere, kan du blive klogere på det ved at læse med her.

Permanent opholdstilladelse versus statsborgerskab

Udgangspunkter er, at de to er meget forskellige. Ved en permanent opholdstilladelse beholder du stadig det statsborgerskab, du har. Det vil sige, at du, som udlænding, kun har opholdstilladelse i Danmark, men stadig har pas og dermed statsborgerskab i dit hjemland.

Med statsborgerskab opgiver du som udgangspunkt dit statsborgerskab i hjemlandet til fordel for statsborgerskab i Danmark, hvilket kan føre en række fordele med sig. Efter mange års ophold i Danmark kan det være, at man føler sig mere dansk, og derfor vælger mange at søge om dansk statsborgerskab. Dette vil også ofte være tilfældet for en, som er født i Danmark, men hvis forældre er i Danmark på baggrund af den ene eller anden form for opholdstilladelse.

Behold dit statsborgerskab i hjemlandet – og få dansk oveni

Tidligere var det sådan, at man for at få dansk statsborgerskab skulle opgive sit tidligere – men sådan er det ikke længere. I dag kan man derfor have det, der kaldes for dobbelt statsborgerskab.

Det betyder, at en dansk statsborger kan erhverve nyt pas i hjemlandet – og at man ikke nødvendigvis skal afgive sit nuværende statsborgerskab, såfremt man søger om statsborgerskab i Danmark. Læs mere om krav og betingelser her.

Dette kan du med et dansk statsborgerskab

I forhold til en permanent opholdstilladelse vil der stadig være en række begrænsninger, som kan tale for at søge om dansk statsborgerskab.

Med et dansk statsborgerskab kan du blandt andet: stemme til folketingsvalg, få dansk pas (som giver visumfritagelse i mange lande i hele verden) og i højere grad selv vælge erhverv (ansættelse ved politiet kræver blandt andet dansk statsborgerskab). Hvis man har permanent eller tidsbegrænset opholdstilladelse, kan man også blive udvist af landet. Med et dansk statsborgerskab er det altid muligt at vende tilbage til Danmark efter ophold i udlandet, og man har som dansk statsborger ret til fri bevægelighed inden for EU.

No comments yet.

Skriv et svar